Betere levenskwaliteit met een VR trein

Het opbrengen van nieuwe én oude herinneringen.

Introductie

In dit project deel ik mijn werk voor de ontwikkeling van een VR-ervaring, speciaal ontworpen om de levenskwaliteit te verbeteren van ouderen met Alzheimer en dementie.

In 2020, tijdens mijn minor Game Development & 3D aan NHL-Stenden, zette ik mijn eerste stappen in game design en 3D-ontwikkeling.

Dit project was voor mij niet alleen een kans om technische vaardigheden op te doen, maar ook om mijn communicatieve vaardigheden te versterken door complexe ideeën om te zetten naar toegankelijke oplossingen voor een kwetsbare doelgroep.

Het Begin

Achtergrond & Probleemstelling
In 2020 kreeg ik een schoolopdracht gericht op het verbeteren van de levenskwaliteit van ouderen met Alzheimer.

Tijdens de Covid-19-pandemie leek het me een goed idee om deze mensen een gevoel van vrijheid en avontuur te bieden.

Dit project bood me ook een mooie kans om te leren hoe ik een complex onderwerp kon benaderen vanuit een communicatieperspectief, met oog voor de belangen van een specifieke doelgroep.

Onderzoek & Conceptontwikkeling
Door de tijdelijke beperkingen konden we geen directe interviews afnemen met ouderen, maar met creatieve communicatiemethoden konden we toch waardevolle inzichten verzamelen. We voerden interviews met zorgpersoneel en gebruikten online-enquêtes om gegevens te verzamelen. Dankzij dit proces leerde ik hoe ik mijn communicatieve vaardigheden effectief kon inzetten binnen de beperkingen van de situatie. Ons belangrijkste inzicht was dat veel ouderen het reizen misten, en zo ontstond ons concept:

Een virtuele treinreiservaring waarmee ouderen vanuit hun veilige omgeving “nieuwe” plekken konden ontdekken.

Het Idee: VR-Train

Het Concept
We werkten het idee uit van een VR-ervaring waarin ouderen virtueel door landen naar keuze konden reizen. Dankzij YouTube hadden we toegang tot een breed scala aan levensechte video’s van treinritten wereldwijd.

Communicatie & Gebruikersgericht Ontwerp
Door goed digitaal te communiceren en te onderzoeken, konden potentiële drempels voor VR-gebruik bij ouderen worden herkend en aangepakt.

Uiteraard heb ik een onderzoek gedaan naar motion sickness binnen VR om er zeker van te zijn dat ouderen dit überhaupt wel konden gebruiken.

We ontwierpen de ervaring met intuïtieve visuals en een kalmerende sfeer, zodat het zowel aantrekkelijk als laagdrempelig was voor de doelgroep. Door gebruikersgericht te denken, konden we een ervaring creëren die ouderen uitnodigde om zich te verbinden met de wereld buiten hun eigen omgeving.

Creatieproces

Communicatie door Design & Asset Ontwikkeling
In dit project leerde ik hoe effectief design als communicatiemiddel kan dienen. Samen met mijn team maakte ik een asset-lijst en ontwierp ik eenvoudige objecten die de VR-ervaring realistisch en uitnodigend maakten. Ik creëerde een aantal objecten.

Het proces van het ontwerpen en ontwikkelen van deze objecten heeft mijn communicatieve vaardigheden versterkt door me te leren hoe ik ontwerpkeuzes kon afstemmen op de emotionele en praktische behoeften van onze doelgroep.

Resultaat & Reflectie

Dit project heeft mijn communicatieve en creatieve vaardigheden aanzienlijk verrijkt. Het eindresultaat biedt ouderen een nieuwe vorm van interactie en plezier, ondanks hun fysieke beperkingen. Een van mijn groepsgenoten testte het zelfs met zijn dementerende oma, die tijdens de test zei dat ze al eens op de locatie was geweest waar de trein doorheen reed. Hoewel dit niet helemaal waar was, gaf het haar een actieve en leuke ervaring. 

Al met al dus enorm geslaagd!

Door mijn technische en visuele communicatievaardigheden in te zetten voor een doelgroep met unieke behoeften, weet ik zeker dat ik altijd werk wil blijven doen met maatschappelijke impact.

Demonstratie

Kijk mee terwijl ik de VR-Train demonstreer: een korte inkijk in de virtuele wereld die we hebben gecreëerd voor ouderen met Alzheimer.

nl_NLNL